Polgármester jelöltek - 22/2019. (IX.09.) HVB határozat

Képviselő jelöltek - 23/2019. (IX.09.) HVB határozat

Nemzetiségi képviselő jelöltek - 24/2019. (IX.09.) HVB határozat

 

Választási eredmények: 

Polgármester:                               Talabér Jenő

Képviselők:                                   Dezső Gábor

                                                       Farkas Krisztián

                                                       Igler Patrícia

                                                       Major Ferenc

Horvát nemzetiségi képviselők: Dongó János Péterné

                                                       Egresits József

                                                       Prikoszovits Antal

 

Az eredmények megtekinthetők az alábbi oldalon is:

https://www.valasztas.hu/telepules-adatlap_onk2019?p_p_id=onkeredmenyadatok_WAR_nvinvrportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-3&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=5&p_r_p_1632770263_prpTelepulesKod=151&p_r_p_1632770263_prpVlId=294&p_r_p_1632770263_prpVltId=687&p_r_p_1632770263_prpMegyeKod=08

KÖZSÉGI KÖNYVTÁR SOPRONHORPÁCS

Könyvtár címe: 9463 Sopronhorpács, Fő utca 8.

A könyvtár alapítási éve: 2011.

Könyvtárvezető: Igler Patrícia

A könyvtár fenntartója: Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Győr (cím: 9023 Győr, Hermann Ottó utca 22.)

 

A könyvtár alaptevékenységei:

 • Általános gyűjtőkörű nyilvános könyvtári szolgáltatást nyújt a település lakossága részére;

 • gyűjteményét folyamatosan fejleszti, feltárja, megőrzi, gondozza és rendelkezésre bocsátja

 • tájékoztat a könyvtár és a nyilvános könyvtári rendszer dokumentumairól és szolgáltatásairól;

 • biztosítja a könyvtári dokumentumok helyben használatát és kölcsönzését;

 • lehetővé teszi más könyvtára állományának és szolgáltatásainak elérését, részt vesz a könyvtárak közötti dokumentum- és információcserében.

 

A könyvtár nyitva tartása:

 

Keress minket Facebookon is:

 https://www.facebook.com/K%C3%B6zs%C3%A9gi-K%C3%B6nyvt%C3%A1r-Sopronhorp%C3%A1cs-344112486515270/?modal=admin_todo_tour

 

Letölthetők:

- Könyvtárhasználati szabályzat

- Szervezeti és működési szabályzat

FALUSZÉPÍTŐK KÖZÖSSÉGE

 

Összefogás, kreativitás, közös munka mentén határozták meg céljaikat a sopronhorpácsi faluszépítők tagjai.

Közel harminc helybeli gyűlt össze, hogy megalakítsák civil kezdeményezésre ezt a csoportot. Elsődleges feladataikként határozták meg a közterek csinosítását, a faluközpont rendbetételét. Tagjai közös akarattal fogalmazták meg szándékaikat: megkeresni azokat a lehetőségeket, feladatokat, amelyet saját erőből, közös munkával meg tudnak oldani, szebbé, élhetőbbé, tisztábbá tudják varázsolni a települést. A faluszépítők közössége 2019. március elején alakult. Fontosnak tartják, hogy az Önkormányzattal szorosan együttműködve segítsék a község fejlődését. A tagjai között egyaránt megtalálható a fiatalabb korosztály, de az idősebb szorgoskodó kezekből sincs hiány. Már az elmúlt években is felmerült az igény, hogy összefogással szebbé tegyék a települést, de a korábbi próbálkozások abbamaradtak érdemi munka nélkül. Sopronhorpácson számos szép, de karbantartást igénylő hely van, így a faluszépítőknek bőven akad munkájuk, melyet nagy lelkesedéssel és odaadással végeznek. A községben több olyan személy is van, akiknek egy-egy adott terület a szívügye, és ahol akár már több évtizede is szorgoskodik. Azok, akik idősebbek, átadták a stafétát a fiatalabb generációnak, most a faluszépítőknek, hogy ezt a nem kis munkát jelentő területgondozást ők vigyék tovább. Ezúton is köszönjük eddigi munkájukat, hogy a legnagyobb szorgalommal szebbé varázsolták a kiválasztott területeket. A kis csapat szinte minden héten találkozik egy-egy napra, amikor átbeszélik elvégzendő feladataikat, jövőbeli terveiket. Ezek a találkozók rendkívül jó hangulatban telnek, mindenki bátran előáll javaslatával. A felmerülő kérdéseket megbeszélik, utána pedig mindig szép számban jelen is vannak a tényleges munkánál. A faluszépítők csapata túl azon, hogy a község rendbetételét vállalták, olyan terveket is dédelgetnek, hogy magát a falu közösségét is jobban összekovácsolják a jövőben. Aktívan részt kívánnak venni a várható programok szervezésében, lebonyolításában, amely események reményeik szerint a jövő évtől kiszélesítik a lakosok szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeinek tárházát. Ez a kis csoport nem tartana itt, ha nem kapnák azt a rengeteg segítséget és támogatást, amelyet működésük óta az alábbi személyek, szervezetek nyújtanak számukra: Sopronhorpács Község Önkormányzata, Sopronhorpácsért Közhasznú Egyesület, Sopronhorpácsi Virágüzlet, Stuja Bt. és mindazok, akik eddig is, és a továbbiakban is bármilyen formában hozzájárulnak a szépítő munkálatokhoz. A közösség a jövőben is keresi annak lehetőségét, hogy milyen formában tudja segíteni az Önkormányzat munkáját, ezáltal biztosítva községünk szépülését, fejlődését. Várják további tagok jelentkezését, valamint a Sopronhorpácson élők újabb ötleteit is. Akik nem tagként, hanem egy-egy alkalommal jönnének csak segíteni, ne fogják vissza magukat, mindenkit szívesen látnak!

 

SOPRONHORPÁCSI KÖZHASZNÚ SPORTEGYESÜLET

 

Sopronhorpács SE

Egyesületi elnök:
Molnár Zsolt
 
tel: +36 30 537 58 22
 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

Labdarúgó szakosztály

Vezető:
Horváth Zoltán
 
tel: +36 20 362 16 60
Sorsolás, eredmények, táblázat:

 


Röplabda szakosztály

Vezető:
Kovács Krisztián
 
tel: +36 30 962 35 72

 

 

Kerékpáros kör

Vezetők:  
Molnár Róbert
tel: +36 70 248 71 86
Ifj. Kakas János
tel: +36 30 267 18 19

 

A Sopronhorpácsi Közhasznú Sportegyesület honlapja: http://shkse.hu/

SOPRONHORPÁCSI NYUGDÍJASKLUB

 

Vezető:
Balogh Lajosné
Telefon:
+36 99 365-562
Összejövetelek::
minden szerdán 13 órától
Helyszín:
Művelődési Ház Klubszoba

 

A nyugdíjasklub 2006. február 16-án alakult. A programokat egyébként a tagok saját maguk állítják össze.

Szentirmay Elemér Vegyeskar 

 

Karvezető: Horváthné Kemény Tünde

A kórus elérhetőségei:

levélcím: Szentirmay Elemér Vegyeskar 
9463 Sopronhorpács, Fő u. 54.

e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

1.      Megalakulás (1978-1998):

Az ötvenes években Freier József* igazgató-tanító vezetésével szép sikereket elérő Vegyeskar működött Sopronhorpácson. A karvezető távozásával megszakadt az együtténeklés lehetősége 1977-ig. Ekkor az egykori énekesek egy csoportja Stefánka László segítségével felkérték az iskolai énekkar vezetőjét - Gintli Zoltánnét -, hogy vállalja el egy felnőtt vegyeskar megalakítását és vezetését. 1978. január 24-én megalakult a kórus, amely községünk szülötte, Szentirmay Elemér dalköltő nevét vette fel. Az év őszére kialakult az énekkar induló létszáma: 49 fő. Az alapító tagok névsora szólamonként:

Szoprán:

Ambrics Marietta; Balogh Lajosné; Beer Lászlóné; Drázsnyák Józsefné; Geiszter Istvánné*; Horváth Józsefné; Horváth Zsuzsa; Hujman Lászlóné*; Lengyel Ibolya; Mészégető Lajosné*; Németh Jánosné*; Németh Mária; Stefánka Lászlóné; Szeli Mária*; Udvardi Angéla; Udvarhelyi Imréné*; Varga Lászlóné

Alt:

Bencsik Sarolta; Brieber Józsefné*; Farkas Jenőné; Gintli Éva; Gintli Zoltánné; Horváth Flóriánné; Kovács Katalin*; Mészáros Jenőné; Molnár Istvánné*; Molnár Zsuzsanna; Nagy Jánosné

Tenor:

Balogh Lajos*; Bán László*; Brieber József*; Csigó Dezső*; Csitkovits Gyula; Csitkovits János; Darázs Andor; Hetzer Miklós*; Magyar János*; Pócza Gyula*; Szeli György*

Basszus:

Csigó Alajos; Geiszter István*; Gintli Zoltán; Keszei István*; Molnár István*; Molnár János; Nagy István*; Szeli István; Szeli János*

(A *-gal jelöltek sajnos már nem élnek, az aláhúzással jelöltek ma is aktív tagok.)

A kórusmunka beindításához nagy segítséget nyújtott Karner Vilmos megyei ének-zenei szaktanácsadó. Az indulásnál Stefánka László is lelkes látogatója volt a próbáknak, később inkább a patronáló szerepét vállalta. Minden lehetőséget megteremtett a kórus zavartalan működéséhez. Neki köszönhető a kórus első egyenruhája is.

A rendszerváltás előtt rendszerint világi szereplései voltak a vegyeskarnak (kórustalálkozók, társadalmi és állami ünnepek). 1990 után bővült a fellépési lehetőség egyházi rendezvényekkel. Ennek megfelelően a repertoár is kiegészült.


Eredmények, kapcsolatok:

1980-ban a Magyar Kórusok Országos Minősítő Hangversenyén minősült a kórus először, ekkor EZÜST Diplomával minősítést kapott.

1984-ben másodszor is EZÜST minősítést szerzett az énekkar.

1989-ben, valamint 1995-ben kért ismét minősítést a vegyeskar. Mindkét alkalommal ARANY fokozatot ért el a megmérettetésen.

Győr-Moson-Sopron megyén belül az első minősítés után vált ismertté az énekkar, ezután kapott gyakran meghívásokat az itt működő kórusoktól. Kapcsolatba került Csorna, Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Lébény, Kóny, Fertőszentmiklós, Nagylózs kórusaival. Rendszeresen meghívást kapott a Megyei Dalostalálkozókra. Az énekkar külföldi kapcsolatai közül említésre méltók 1982-től a zselizi (Szlovákia) Schubert Vegyeskar, 1987-től a Chorvereinigung der Tischler Wiens. Sajnos mindkét kórussal a többszöri kölcsönös vendégszereplés ellenére, a növekvő utazási költségek miatt lassan megszakadt a kapcsolat.

Hagyományok:

A kórus kialakult hagyományai az évenként megtartott születésnapi bankettok, valamint az országjáró kirándulások. Az első 20 évben Győr, Pannonhalma, Zirc, az Őrség, Aggtelek, Pécs, Debrecen (virágkarnevál), Budapest, Kecskemét, Szeged, Ópusztaszer. Esztergom, Visegrád, Badacsony, Székesfehérvár, valamint a határon túl Bécs és Zseliz nevezetességeivel ismerkedtek meg a tagok.

2.      1998-tól napjainkig:

1998-ban változás történt a kórus vezetésében. Gintli Zoltánné munkáját Horváthné Kemény Tünde vette át. Az új karvezető a hagyományok további ápolása mellett fontosnak tartotta több újdonság meghonosítását. Minden évben megrendezésre kerül a karácsony előtti hétvégén a kórus Karácsonyváró Hangversenye. Évről évre egyre nagyobb számú közönség hallgatja a helyi és környékünk kulturális csoportjainak hangulatos műsorát. A zongorakíséretes művek megszólaltatásához vásárolt a kórus 1998-ban egy szintetizátort, majd 2004-től elektromos zongora áll az énekkar rendelkezésére a munka során. A hangképzés rendszeressé vált a vegyeskar életében. Két kiváló szoprán énekes, Göndöcs Petra és Simon Krisztina szólistaként is szerepeltek a fellépések során. Bővült a megtanult művek sora, az eddigi kórusművek mellett 42 új darabot adott elő az együttes. Újabb énekkarokkal vette fel a kapcsolatot a vegyeskar, melyek között megyén kívüli kórusok is szerepelnek. Rendszeres együtténeklés alakult ki 2000-től az évek folyamán Csepreg Város Vegyeskarával. Új határon túli, osztrák együttműködés jött létre 2001-től a Gesangverein Jennersdorf együttesével. 2004-ben szerzett újabb minősítést a Szentirmay Vegyeskar Győrben. Az Országos Minősítő Hangversenyen ismét Arany fokozatot kapott a kórus. Örökös kórustaggá választotta az énekkar Freier József igazgató-tanítót, a kórus elődjének megalapítóját, valamint az ő fiát, Dr, Freier Józsefet, aki évek óta patronálja az énekkar működését, valamint fáradhatatlan szervezőmunkával az utóbbi évek jó hangulatú kirándulásainak idegenvezetője is. Az énekkar egész működése alatt érezte a község vezetőinek, a gazdasági szervezeteknek, majd később a magánvállalkozók és alapítványok támogatását. 1998-tól sikeresen szerepelt különböző megyei és országos pályázatokon a kórus, így az eddigiek mellett egyéb bevételi források is megnyíltak előtte.

3.      A kórus tagjai 2019-ben:

Szoprán:

Balogh Lajosné, Egresitsné Tóth Bernadett, Igler Bernadett, Igler Patrícia, Mészárosné Lökkös Ildikó, Mészégető Mónika, Nagyné Simon Krisztina, Nyikos Ferencné.

Alt:

Hujman Erika, Kovács Gáborné, Nagyné Pál Katalin, Simon Tiborné, Talabér Jenőné.

Tenor, basszus:

Horváth Bence, Horváth Anita, Nyikos Ferenc, Simon Tibor.


Forrás: Gintli Zoltánné, Horváthné Kemény Tünde.

SOPRONHORPÁCSÉRT EGYESÜLET

 

Elnök:
Horváth Imre
Cím:
Sopronhorpács, Fő u. 14.
Irányítószám:
9463
E-mail:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon:
+36 304855716

A Sopronhorpácsért Egyesület 2001 tavaszán alakult az akkori polgármester, Szeli Sándor kezdeményezésére. Jelenlegi elnöke: Horváth Imre.

Célja összefogni azokat az embereket, akik önként, szabad idejüket is feláldozva szeretnének valamit tenni falunk szebbé, jobbá, lakhatóvá tétele érdekében. 17 alapító taggal jött létre a szervezet, majd még ebben az évben 4 fő csatlakozott hozzá.

2001-ben az alapító tagok rögzítették céljaikat, és a következőkben határozták azokat meg:

 • a falu közösségének erősítése
 • kulturális rendezvények szervezése
 • kulturális és természetvédelmi értékek megóvása
 • műemlék- és környezetvédelem
 • hagyományőrzés
 • faluszépítő tevékenység szervezése
 • fiatalok támogatása

Eddigi főbb tevékenységünk időrendi sorrendben, a teljesség igénye nélkül:

2001
- Megszerveztük a heti rendszerességgel az óta is működő ingyenes jogi tanácsadást Dr. Vásárhelyi Tamás ügyvéd úr közreműködésével,
- kulturális programként megszerveztünk egy sikeres Nótaestet, valamint segédkeztünk a Millenniumi ünnepségek előkészítésében,
- Gintli Zoltánt tiszteletbeli taggá választottuk a kastélyparkért tett önzetlen munkája elismeréséül.

2002
- Ismét megrendezésre került az előző évben nagy sikert aratott Nótaest
Az Egyesület legfőbb anyagi támogatója a kezdetektől a helyi Önkormányzat.

2003
- A falu központjában lévő Szent László kert helyreállítása, szebbé tétele volt a feladat, melybe az Önkormányzat és a falu lakossága is bekapcsolódott. Helyreállításra kerültek a fapadok, az utak és a fák megtisztításra kerültek. Itt tűnt ki, hogy egy kis összefogással mire is képes a közösség.

2004
- Sikerült a község ravatalozójának környékét: a fapadokat, kő virágtartókat, fákat, bokrokat megszépíteni.
- A volt Kutatóintézet melletti park padjai kerültek felújításra.
- A Posta melletti kő virágtartók megszépültek.
- A temetőbe kihelyezésre került két pad.
- Az Egyesület is csatlakozott a határokon átnyúló Kistérségi Foglalkoztatási Paktum aláírásához.

2005
- Elindult az Egyesület alelnökének, Dongó Istvánnak kezdeményezésére és megvalósításával a helyi információs Tv csatorna. Ez váltotta fel a havonta megjelenő Faluújságot. Friss napi hírekkel, információkkal, képekkel látja el a falu lakosságát. A TV csatorna technikai fejlesztése folyamatos.
- Első alkalommal került megrendezésre a "Mikulás-nap". Szülői kérésre házhoz ment a Mikulás.
- Felelevenítésre került a Betlehemezés is, valamint a templomban a Misztérium-játékot is újra előadták a gyerekek

 

Bővítés folyamatosan...

SOPRONHORPÁCS - Óvoda

Az óvoda hivatalos elnevezése: Napköziotthonos Óvoda Sopronhorpács 
Székhelye: 9463 Sopronhorpács, Fő u.4. 
Óvodavezető neve: Burus Károlyné Torma Mariann 
Telefon: 99/365-172 
E -mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Az intézmény típusa: napköziotthonos óvoda
Az óvodai csoportok száma: 2 
Az óvoda fenntartója: Sopronhorpács Község Önkormányzata 
Címe: 9463 Sopronhorpács, Fő u. 14. 
Tel.: (99) 533-800

Az óvoda alaptevékenysége: Óvodai nevelés, melynek keretében iskolai életmódra készíti fel a gyermekeket. Az óvodai ellátottak részére étkezést biztosít szállítással.
 

Az óvoda bemutatása

Napköziotthonos óvodánk Győr-Moson-Sopron Megyében, Sopronhorpácson működik, fenntartója a helyi önkormányzat. Településünk nevezetessége a románkori római katolikus műemlék templom, a Széchenyi kastély, és a hozzá tartozó kastélypark, mely természetvédelmi terület. A kastély parkjának közvetlen szomszédságában található kétcsoportos óvodánk földszintes épülete, amit szép, esztétikusan kialakított kert vesz körül.
 
 
Óvodánkban a nevelőmunka az itt dolgozó óvónők által készített, és szakértő által minősített nevelési program alapján történik, melynek célja:
 • Óvodásaink sokoldalú, harmonikus fejlődésének, személyiségük kibontakoztatásának elősegítése az életkori és egyéni sajátosságok, valamint az eltérő fejlődési ütem figyelembevételével.
 • Sikerorientált, a környezetben jól eligazodó, problémájára - aktívan közreműködve - saját megoldást találó gyermekek nevelése.
 • Óvodásaink megismertetése népi kultúránk alapjaival, természetszeretetük kialakítása.
További törekvésünk, hogy óvodásainkban alapozódjanak meg azok a készségek, jártasságok, amelyek által képesek lesznek az együttélésre, és alkalmassá válnak az iskolai életre. 

A gyermekek testi, lelki, értelmi szükségleteinek kielégítését, képességeik fejlesztését programunkban alapfeladatnak tekintjük. Óvodánkban a gyermekeket körülvevő személyi és tárgyi környezet szerepét meghatározónak tartjuk. A gyermekek fejlődő személyiségét, valamint az életkoronként változó testi, lelki szükségleteiket figyelembe véve, a szülők nevelőpartnereként teremtjük meg a személyiség kibontakozásának optimális feltételeit. 

Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti neveléssel kapcsolatos tevékenységeinkre, ezeket óvodai életünk mindennapjaiban tudatosan valósítjuk meg. 

Ennek eredményeképpen első alkalommal 2009-ben nyertük el a Zöld Óvoda címet. Azóta szülői segítséggel komposztálót készítettünk, sziklakerttel, veteményeskerttel, fűszer és gyógynövénykerttel bővült óvodánk udvara. 

2013-ban másodszor is elnyertük a „Zöld Óvoda” címet munkánk eredményeképpen, s 2016-ban harmadszor is pályázunk. 

Óvodánk udvara lehetőséget nyújt a madárvédelemmel kapcsolatos feladatok végzésére. Madáretető, madárodúk, madáritató található kertünkben. 2005 óta madárbarát óvoda is vagyunk. 

Óvodánkban 2014 májusában elkészült a só szoba, amely segít megelőzni a felsőléguti megbetegedéseket, jótékony hatással van az allergiás megbetegedésre is. A logopédiai foglalkozásoknak, mesélésnek, zenei képességfejlesztésnek, egyéni foglalkozásoknak nagyon jó helyszíne a só szoba. 

Intézményünk dolgozói

Óvodavezető: Burus Károlyné
Óvodapedagógusaink: Sobor Andrásné
Virág Jánosné
Csomós Istvánné
Szakképzett dajkáink: Dongóné Németh Terézia
Horváthné Enzsöl Henriett
Élelmezésvezető, kisegítő: Barát Mihaela

SOPRONHORPÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA

 

Cím:

9463 Sopronhorpács, Fő utca 62.

Telefon: 

06-99/365-522

E-mail cím:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Az általános iskola honlapja az alábbi linken érhető el: 

http://www.iskola-shorpacs.hu/

 

SOPRONHORPÁCSI RÉPA KUTATÓ INTÉZET ALAPÍTÁSA ÉS TÖRTÉNETE

Dr. Sedlmayr Kurt 1930-ban kezdte meg a cukorrépa nemesítését Sopronhorpácson. A csornai Premontrei Rend Lédecben (ma Sopronhorpácson) lévő birtokát vette bérbe szerény körülmények között végzett munkájához. A hazai szakmai közvélemény nem bízott a cukorrépa nemesítés sikerében. Véleményük szerint lemaradtunk arról, hogy felvegyük a versenyt a világhírű. nagy cukorrépa nemesítő üzemekkel. Rövid idő alatt elért sikerei (1936-ban már két cukorrépa fajtája kapott állami elismerést) bizonyították a hazai nemesítés szükségességét. Sedlmayr Kurt elévülhetetlen érdemei közé tartozik a magyar cukorrépa nemesítés felvirágoztatása. Kiváló tudásával megalapozta és nemzetközileg is elismerté tette azt.

Nemesítő üzemét 1950-ben államosították. de továbbra is Ö maradt a vezetője. Az intézet fajtáinak elszaporítását országos méretekben megszervezte. A gyakorlati. fejlesztési kutatások mellett elméleti és módszertani kutatásokat hozott létre. A nemesítő üzemet jelentős állami beruházásokkal Kutató Intézetté fejlesztette. A cukorrépa mellett más növényfajok nemesítése is elkezdődött. ill. folytatódott: takarmányrépa. őszi árpa, rost és olajlen, őszi bükköny, tavaszi bükköny, cikória, tarlórépa és rozs. A kutatások kiterjedtek a vetőmagtermesztésre és feldolgozásra, a növényvédelem re, a termesztés technológia minden lényeges tényezőjére. Az államilag elismert cukorrépa fajták száma 24 volt a nemesítés megszűntéig. Egyéb növényekből
21 fajtát ismertek el.

A cukorrépa nemesítés virágkorszakában 1961-ben a következő alap- és fejlesztési kutatásokat végző laboratóriumok működtek: Genetika, citológia, csírázásbiológia, szövet- és sejttenyésztés, herboló­gia. Növénykórtan, virológia, répa minőségvizsgáló laboratórium. Ebben az időszakban tudományos kutatói munkakörben 20 fő. laboratóriumi és szakmunkási munkakörben 53 fő dolgozott. A cukorrépa nemesítés anyagi és személyi ellátottsága fokozatosan csökkent. I 976-ban megvontak minden költségvetési ellátást, a kutatások költségeit - amit a cukorgyárak és termelési rendszerek közösen viseltek - a Cukoripari Tröszt műszaki, fejlesztési alapjából kaptuk. A Kutató Intézet központjává Szolnokot tették meg. I 990-ben a Répatermesztési Kutatóintézet újra visszanyerte önállóságát, azonban mivel a cukorgyárak privatizációjuk során kivétel nélkül külföldi tulajdonba kerültek, megrendültek a hazai cukorrépa nemesítés alapjai és a kutatások hangsúlya az agrotechnikai fejlesztések irányába tolódott el.

1992-ben a Kutató Intézet privatizációja során 3 korlátolt felelősségű társaság alakult: a SES-BET A Kft. az Intézet cukorrépa nemesítő részlegéből elsősorban vetőmag kereskedelmi céllal, a BETA KUTATÓ Kft. az agrotechnikai kutatásokra koncentrálva és a BETA-Agro Kft. - amelyhez a földterület és a gépek kerültek - mezőgazdasági termelő és szolgáltató üzemként. A cukorrépa kutatások a BETA Kutató Kft.-ben, illetve 2005-től jogutódjában, a non-profit BETA KUTATÓ INTÉZET Kht.-ben folytatódnak tovább. Ezidáig alapvetően a cukorgyárak finanszírozták a kutatási költségeket. Napjainkban a Cukor Terméktanács keretében a termelők és a cukorgyárak által befizetett közös alapból pályázatok útján, ill. állami pályázatokból valósítható meg a finanszírozás. A kutatási témák az éppen időszerű cukorgyári és termelői igények alapján felölelik a répatermesztés teljes vertikumát, a talaj-előkészítéstől a betakarításig, sőt ezen túl a melléktermékek környezetkímélő elhelyezéséig. Ezt szolgálják a szántóföldi, növényházi és laboratóriumi kísérletek, a jelenleg működőtalaj-, és növénytápanyag vizsgáló, növényvirológiai és biotechnológiai, továbbá növénykórtani laboratóriumokban. A munkákat korszerű műszerek (GPS. ELISA. PCR. EUF stb.) segítik. Elsődleges célunk továbbra is a hazai cukorrépa termesztés színvonalának emelése. hogy magas hozamokkal. jó minőségű répával biztosítsuk Magyarország versenyképességét az Európai Unióban.

Dr. Doppler Eleonóra háziorvos

Rendelési idő

Hétfő

8:00 - 11:30

15:00 - 16:00

                                                                      
Kedd 8:00 - 11:30
                                                                      
Szerda

8:00 - 10:00

Und 12:00 - 14:00 

                                                                      
Csütörtök

8:00 - 11:00

Iskola egészségügy 11:00 - 12:00

Völcsej 13:00 - 15:00

                                                                      
Péntek 8:00 - 11:30
                                                                      
Telefon: 06-99/365-531

Minden nap a délelőtti rendelés utolsó fél órájában külön a gyermekeket látjuk el!

 

Dr. Stamler Brigitta - fogszakorvos

Rendelési idő

Hétfő

8:00 - 14:00

Kedd

13:00 - 19:00

Szerda

8:00 - 14:00

Csütörtök

13:00 - 19:00

Péntek

8:00 - 14:00

A betegek ellátása előzetes időpont egyeztetés alapján történik, kivétel sürgősségi eset!

Időpont egyeztetés rendelési idő alatt a 06-99/365-477 telefonszámon.

 

Védőnői szolgálat

Kiss Andrea (99/365-530 , 30/334-4329)

Tanácsadások:

Önálló védőnői várandós tanácsadás : Hétfő 9 - 10 , Szerda 9 - 10

Önálló védőnői csecsemő tanácsadás : Hétfő 10 - 11 , Szerda 10 - 11

Általános orvosi tanácsadás : Kedd 11 -12

Iskolai védőnői fogadóóra : Csütörtök 11 - 12

 

Önkéntes Tűzoltóegyesület

Cím:
Sopronhorpács, Felszabadulás tér 3.
Irányítószám:
9463
Telefon:
06/99/367-365
Fax:
06/99/365-511

Tűz és káresetek bejelentése a 105 vagy a 112 központi segélyhívó számokon,
illetve közvetlenül:

Parancsnok: Keresztes Antal
06/99/367-701
06/30/266-7066
Elnök: ifj. Farkas Róbert
06/30/316-9101

A sopronhorpácsi Önkéntes Tűzoltóegyesület története

 

I. Tűzre, vízre vigyázzatok...

A tüzet az ember már évezredek óta ismeri. Először még félt tőle és menekült előle, de később kezdett egyre közelebb merészkedni hozzá és rájött, hogy bizonyos keretek között hasznos lehet számára. Bár amennyire a tűz áldás volt, ha elszabadult, akkor átok is volt egyben. Ezt már nagyon korán felismerték, így a tűz elleni védekezés kezdetleges formái szinte egyidősek a tűz megismerésével. Később ezeket papírra vetették, rendeletekbe foglalták. Magyarországon már Szent István törvényei között szerepeltek az un. tűzvigyázók, akik a tüzet nem csak őrizték, hanem a tűzveszélyre is figyeltek. Később - pl. Sopronban már a XV. század közepétől - tűzjelző őröket alkalmaztak.

Az állam azonban csak a XVIII. század közepén kezdett törődni komolyabban a tűzveszedelemmel. 1769-ben született meg Magyarországon az első állami rendelet: "A gyulladásnak eltávoztatása, vagy ha már támadott annak eloltása eránt tett rendelkezések, amint azokat a mezővárosokban, városokban és faluhelyen végbe kell vinni." A javaslat szerint minden községházán húsz erős férfi legyen készen tűzoltásra, és minden háznál legyen készenlétben 2 akó (112 liter) víz. A falvakban a pörnyebíró dolga volt a kémények és az előkészített oltóvíz ellenőrzése.

Annak ellenére, hogy a helyi tűzoltó testületek megalakítását egy 1870-ben kelt rendelkezés írta elő, Sopronban már 1866-ban megalakult - az országban elsőként - a Tűzoltó- és Tornaegylet, Rösch Frigyes vezetésével. Szervezetten először csak a nagyvárosokban próbáltak védekezni a tűz ellen, a falvak népe csak maga védekezett, ahogyan tudott. Aztán később a falvakban is megindult a szervezőmunka. 1870 decemberében megalakult a Magyar Tűzoltó Szövetség, gróf Széchenyi Ödön kezdeményezésére.

II. Az alapító ősök

Horpácson az első ismert jelentősebb tűzeset 1860-ban volt. A falu nagy része leégett, majdnem a templom és a paplak is. Ennek ellenére csak 1896-ban indult szervezkedés Tűzoltóegylet alakítására. Augusztus 2-án kelt egy kézírásos jegyzőkönyv, amely tartalmaz 24 alapszabályt és a tervezett egyenruházatot: "...sötétkék zubbony, drill vászonnadrág, bőrsapka és sisak, a mászó szakasznak bőröv baltával, mászókötél, szóval a Dunántúli Tűzoltó Szövetkezet által megállapított egyenruha leend." A jegyzőkönyvet Páder Rezső plébános és Rasztovics János kántortanító írta alá és az akkori bírók Szedenics István (Horpács) és Ámbrics József (Lédec) hitelesítették. Ezt a jegyzőkönyvet a Belügyminisztériumba küldték, ott záradékolta az államtitkár október 9-én.

A megalakulás 1896. november 15-én történt. Felolvasták a belügyminiszter által jóváhagyott, 24 pontból álló alapszabályt mely szerint "csak makolátlan erkölcsű, 18. életévét betöltött honpolgár, katonaviselt férfi lehet tag." Ezután sor került a tisztségviselők megválasztására.

A testület első hivatalos névsora:

Elnök: Páder Rezső plébános

Főparancsnok: Dávid Emil számtartó (Lédec)

Alparancsnok: Vaszary Gyula számadó (Horpács)

Titkár: Rasztovics János kántortanító

Pénztáros: Krizmonics József

Szertáros: ifj. Molnár János

Szakaszparancsnok mászókhoz: Torkos Ferenc

Szakaszparancsnok oltókhoz: Pócza József

Csővezető: Harrach György (lakatos)

Csővezető helyettes: Blasovics István (uradalmi kovács)

Kürtösök: Sulyok József és Buczki Balázs

Mászók: Drázsnyák Imre, Bán Lukács, Mészáros Imre, Karácsony Lajos, Mészáros Gyula, Horváth József, Mészáros János, Kustor János, Kovács József, Németh János, Molnár Gyula, Szeli Dénes.

Oltók: Csitkovics József, Karácson József, Kovács István, Dukán József, Németh János, Kántor Imre, Molnár Gyula, Kámán Sándor, Horváth József, Benke István, Csigó János, Véber József, Kiss József, Briber János, Horváth István.

1898-ban újabb tűzvész tizedelte a Fő utca házait. E tűzvész emlékére emelték a Szent Flórián szobrot 1899-ben. A tűzoltók védőszentjének szobra a soproni Lapicz Ferenc munkája. A szobor a Bem József utca elején, a templom előtti kis terecskén, a paplak bejáratánál áll. A szobor érdekessége a bal kézben tartott dézsa, ami állítólag ritkaságnak számít. 

A szomszédos községek tűzoltói nem csak tűzesetek alkalmával találkoztak, hanem tűzoltóversenyeken is, mivel már ebben az időszakban a Tűzoltó Szövetség versenyeket szervezett. A megyei Tűzoltó Szövetség az első versenyt Lövőn tartotta 1898-ban, melyen a csepregi járás testületei - köztük Horpács - vettek részt.

Horpácson az alakulást követő évekből nem maradt fenn írásos dokumentum. Az 1920-as évekből - ekkor már Sopronhorpácsnak hívják a falut - is csak annyit tudunk, hogy a megye legjobb testületeinek az egyike volt. 

Az 1930-as években is jól működött az egyesület, parancsnokuk Fülöp Jenő őrmester volt. Minden vasárnap reggel gyakorlatoztak mise előtt.

Ebben az időben már felváltotta a kézi fecskendőt a lóvontatású kocsifecskendő, melyet tűz esetén a lovas gazdák vontattak. Minden tűzeset után más-más gazda kapuján lógott a tábla: "Fecskendő előfogat". 

A faluban még egy nagy tűzvészt emleget az idősebb korosztály, ami 1940-ben volt. A horpácsi búcsú napján - "Péter, Pál"-kor - a Papszeren, Sulyokék portájától Ráczékig az összes pajta leégett. A II. világháború vége felé - 1944-től - szünetelt az egyesület működése, csak 1947-ben szerveződött újjá. A parancsnoki posztra Horváth Flórián került, majd Kámán Ernő és Drázsnyák István töltötte be ezt a tisztséget. Feljegyzések ebből az időszakból sem maradtak fenn, de tudjuk az elbeszélésekből, hogy rendszeresen részt vettek tűzoltásokban, sokat gyakoroltak, versenyekre jártak, és jó kapcsolatot tartottak a szomszédos községek testületeivel. 

III. Régen volt... de igaz volt

Az egyesület tudomásunk szerinti első egységkönyvébe az első bejegyzés 1958. január 4-én került be. Ekkor a parancsnok Drázsnyák Ferenc volt. A bejegyzések mozgalmas évekről tanúskodnak. Télen elméleti-, tavasztól őszig gyakorlati foglalkozások, vizes-gyakorlatok, járási versenyek, és különféle rendezvényekre való kivonulások adtak munkát az egyesületnek. A megjelenés az állami ünnepeken is kötelező volt.

Miután Drázsnyák Ferenc egészségügyi okok miatt lemondott, a parancsnok 1964. december 13-tól Németh Imre lett.

1965 tavaszán az egyesület készenlétben áll, mivel a Metőc-patak szintje igen megemelkedett, majd az árvíz miatt - a lakosság segítségével - elvégzik a part közelében lakó családok kitelepítését és megkezdik a mentést. Ekkor már 400 l/perces kismotorfecskendővel dolgoznak. Közben tovább folytak a különféle oktatások, felkészülések, versenyek, de rendszeressé váltak a testületi kirándulások is (pl. Kőszeg, Bük, Pécs, Budapest, Dunakanyar, Győr, Pannonhalma, Balaton), melyeken nemegyszer a családtagok is részt vettek.

1967 júniusában - bár még épült a modernebb vasfüggöny - a Tűzoltóegyesület tagjai hivatalos felkérésre és engedéllyel Ausztriába tehettek látogatást. Ennek az volt az előzménye, hogy a burgenlandi Oggau község tűzoltói részt vettek a soproni Tűzoltó- és Tornaegylet megalakulásának 100. évfordulóján rendezett ünnepségen. Ez alkalomból viszonzásként meghívtak egy Győr-Sopron megyei egyesületet a tartományi tűzoltóversenyre Neusiedl am See-be (Nezsiderbe). A Tűzoltó Szövetség úgy döntött, hogy a sopronhorpácsi ÖTE képviselheti a megyét, mert évek óta minden téren egyenletesen jó teljesítményt nyújtottak. Nagy szeretettel és kedvességgel fogadták egyesületünk tagjait, akiknek a versenyen a nemzetközi szabályoknak megfelelően kellett végrehajtaniuk a kismotorfecskendő-szerelést ill. a váltófutást. A háromnapos kiránduláson burgenlandi ill. bécsi nevezetességekkel is megismerkedhettek tűzoltóink. E látogatás alkalmával kezdődött el az a folyamat, melynek eredményeképpen a mai napig jó kapcsolat van néhány osztrák tűzoltócsapattal. A későbbiekben is nyílt lehetőség osztrák tűzoltócsapatok meglátogatására, s innen alakult ki a partnerkapcsolat Deutschkreutz (Németkeresztúr) község tűzoltóival. A rendszerváltásig általában 4-5 évenként jutottak ki Ausztriába, az osztrákok viszont gyakrabban meg tudták látogatni a Sopronhorpácsiakat. 

1969 szeptemberében került átadásra az akkori színvonalnak megfelelően korszerű Tűzoltószertár. 

Időközben a tűzoltóversenyeken (járási, megyei) is eredményesen szerepelt a csapat. Voltak olyan versenyek, ahová egyszerre négy rajt is nevezett a parancsnok: férfi, női, fiú és leány rajokat. 1968 nyarán a férfi szerelőraj bejutott az országrészi versenyre, melyet Szombathelyen rendeztek. Itt egyetlen - és állítólag erősen vitatható - pontkülönbséggel a második helyre csúsztak. 1971-ben a fiú raj is feljutott az országrészi versenyre Esztergomba, ahol szintén az előkelő második helyet szerezték meg.

1972-ben a Tűzoltóegyesület a régi helyett kap egy új, ZUK típusú (lengyel) tűzoltókocsit 800 l/perces kismotorfecskendővel. 

Közben a különböző versenyeken továbbra is eredményesen szerepelt a csapat. 1975-ben Almásfüzitőn, országrészi versenyen, a leány raj a dobogó második fokára állhatott. Továbbra is jó a kapcsolat a környező községek egyesületeivel, a különféle ünnepségekre, jubileumokra kölcsönösen meghívták egymást. 

1983-ban az egyesület a megyei parancsnokságtól kapott egy használt Csepel 344 típusú tűzoltóautót.

Az ausztriai Deutschkreutz (Németkeresztúr) önkéntes tűzoltóival a baráti kapcsolat továbbra is fennállt. Az egyesületek tagja rendszeresen látogatták egymást, a szakmai beszélgetések mellett barátságok is szövődtek. 

1987-ben az Önkéntes Tűzoltóegyesület egy akkor korszerű, IFA típusú (keletnémet) gépjárműfecskendőt vásárolt teljes felszereléssel, az Országos Parancsnokság valamint helyi és környékbeli cégek anyagi hozzájárulásával. 

1989-ben a deutschkreutz-i bajtársaktól egy Volkswagen tűzoltóautót kapott ajándékba az egyesület, ami akkoriban még ritkaságszámba ment. (13. sz. kép: A Volkswagen tűzoltóautó)

Az évek folyamán egyébként számtalan alkalommal meglepték az egyesületet valamilyen ajándékkal. A náluk feleslegessé vált, de nálunk még kitűnően használható felszereléseknek (tömlőknek, szivattyúnak, vízfüggönynek, stb.) a mai napig nagy hasznát veszi az egyesület. A két évtizedes baráti kapcsolat folytatásának szándékáról oklevelet adtak át az egyesületnek. 

Ebben az időben az egyesület vonulós tagjainak riasztása már rádiós személyhívóval történt. Ennek használatával a kivonulási időből perceket tudtak lefaragni, ami ez esetekben nem elhanyagolható. A Soproni Tűzoltóság riasztási terve alapján nemcsak a községben, hanem a környező településeken történt tűzeseteknél is az első vonuló rajok között szerepelt Sopronhorpács ÖTE. Számtalan esetben bizonyíthatták a vonuló raj tagjai első kiérkezőként a kárhelyen rátermettségüket, szaktudásukat.

A járműpark bővülése szükségessé tette a tűzoltószertár kibővítését. A 90-es évek elején hozzáépítettek a szertárhoz egy nagyobb szerállást, melybe már az IFA is befért, ami addig a Kutatóintézet egyik garázsában kapott helyet.

Nemcsak a járműpark és a szertár, hanem a felszerelések is tovább bővültek. Ehhez nagy segítséget nyújtottak a különféle pályázatok. Korszerűsödött a rádiótechnika, légzőkészülékeket, hőálló ruhákat vásároltak. Beüzemelésre került egy új, az eddiginél jóval modernebb személyhívó (riasztó) rendszer. 

Egy sopronhorpácsi születésű, de Németországban élő "patrióta" közreműködésével a glaubergi tűzoltóktól egy roncsvágó mentőollót kapott ajándékba az egyesület. 1996 tavaszán egy kisebb küldöttség meghívást kapott Glaubergbe, így alkalom nyílt személyesen is megköszönni az ajándékot.

Sajnos az utóbbi években az egyesület tagjai már nem képviseltetik magukat a községben rendezett különféle ünnepségeken, és abbamaradt az egyházi körmenetekre való kivonulás is, ami addig rendszeres volt. 

A sopronhorpácsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, megalakulásának 100. évfordulóját 1996 júniusában ünnepelte. Ekkor az egyesületnek 21 tagja volt. Az ünnepségen részt vettek a falu elöljárói mellett a környező települések tűzoltóegyesületei, valamint Deutschkreutz és Glauberg tűzoltói. A jubileum alkalmából a Községi Önkormányzat csapatzászlót adományozott a Tűzoltóegyesületnek. A zászlóanya Sedlmayr Ella.

Az évezred végére kibővült a szertár szociális helyiségekkel és egy újabb kocsiállással, ugyanis azt tervezte az egyesület, hogy beszerez egy második gépjárműfecskendőt. Erre az autóra azért lett volna szükség, mert az egyesület technikai felszereltsége és korábbi magas színvonalú munkája alapján, a megyei és az országos parancsnokság már jó néhány éve támogatta volna a községben egy tűzoltó körzetközpont - un. köztestületi vagy más néven Önkéntes Tűzoltóság - megalakítását. Erre azonban a mai napig nem került sor. 

Közben Németh Imre parancsnok átesett egy súlyos betegségen, mely után azonban még tovább vállalta a csapat vezetését. Munkájának elismeréséül, felettesei javaslatára a Belügyminisztérium Tűzoltóság Országos Parancsnokságától 1997-ben átvehette a legmagasabb tűzoltó kitüntetést, a "Széchenyi Ödön emlékplakett"-et.

IV. Apáink útján

A 2000. év aztán nagy változásokat hozott az egyesület életében. Még 1999 őszén a parancsnok - életkorára és egészségi állapotára hivatkozva - bejelentette lemondási szándékát (helyettesével Csitkovics Jánossal és két idősebb tűzoltóval együtt), és kijelentette, hogy december 13-án - parancsnokká választásának 35. évfordulóján - átadja a parancsnoki széket. A továbbiakban Ők csak tiszteletbeli tagként kívánnak részt venni az egyesület munkájában.

Nem folytathatjuk tovább a Tűzoltóegyesület történetének bemutatását anélkül, hogy néhány mondat erejéig ki nem térünk a tiszteletbeli tűzoltók több évtizedes munkájára. Az előző fejezetből is kitűnik: a leköszönő parancsnok olyan sikersorozatot indított el, melyre sokáig emlékezni fogunk. 1964-ben az egyesület tagjai egy 30 éves fiatalembert választottak meg parancsnokuknak. Az azt követő 35 év aztán bebizonyította, hogy a döntés nem volt hiábavaló. Kiemelhetjük újra a sokáig ritkaságszámba menő komoly felszerelést vagy megemlíthetjük ismét elődeink különféle versenyeken való eredményes szereplését, de szólhatunk a számtalan tűz- és káreset helyszínén tanúsított eredményes helytállásról is. Ő volt az a parancsnok, aki a kezdeti szintről, nagy nehézségek közepette, egy körzetközponttá válni képes Tűzoltóegyesületet teremtett. Ebben segítették Őt hite, elhivatottsága, parancsnoki agilitása mellett leköszönő társai is. A kezdeti nehéz időkben éppúgy helytálltak a kocsifecskendő mellett, mint később az egyre korszerűsödő technika kezelésében. Ekkor még rangot jelentett tűzoltónak lenni. A tagság kinyilvánította, hogy a leköszönő parancsnokot továbbra is az egyesület tiszteletbeli parancsnokának tekinti. 

2000 januárjától tehát új vezetőséggel folytatta működését a sopronhorpácsi Önkéntes Tűzoltóegyesület. A parancsnoki posztra Hidegségi Jánost választotta a 21 főt számláló tagság. Az egyesület elnöke Tóth László a község akkori polgármestere, majd sajnálatos halála után Szeli Sándor lett.

Az 1990-es években kissé megtorpant a testületi munka, de az új vezetéssel ismét látványosan beindult az élet. Azt, hogy az egyesület elsődleges célja Sopronhorpács község lakóinak és értékeinek megóvása ill. a falu segítése, jól példázza az ÖTE új címere is, melynek közepén a falu címere látható. 

A vezetőség szükségesnek találta a taglétszám fiatalokkal való kibővítését, így néhányan lehetőséget kaptak, hogy - egyenlőre próbaidősként - részt vegyenek az egyesület munkájában. A csapat részt vett - 12 évnyi szünet után - a körzeti tűzoltóversenyen Ágfalván, ahol a fiatalokkal megerősített raj az 5. helyet szerezte meg szoros versenyben, néhány másodperccel lecsúszva a dobogóról.

Az egyesület ötfős csapata - a megyéből az elsők között - részt vett 2000 áprilisában a Tiszai-árvíz idején a védekezésben a közép-Tiszán, Nagykörű községnél. Ez a "megmozdulás" nagy visszhangot váltott ki a környéken. A Kisalföld című megyei lap újságcikket is közölt két alkalommal a "kirándulásról". A község lakói - de még az egyesület tagjai is - megosztottak voltak a kérdésben, a környékbeli falvak lakói és a távolabbi ismerősök, rokonok, munkatársak mind elismerően nyilatkoztak. 

2001. május elején nagy sikerű Flórián-napot rendezett az egyesület. Hagyományteremtő szándékkal kezdődött a szervezés, de a rendezvény mindössze csak három alkalommal valósult meg.

2002 tavaszán az egyesület felújíttatta a Szent Flórián szobrot. A felújított szobrot aztán Flórián-nap alkalmával, a tűzoltók tiszteletére celebrált szentmise után Erdész Ferenc kanonok úr megáldotta.

Időközben lemondott az egyesület elnöke, helyére a tagság Bagócsi József alpolgármestert, önkormányzati képviselőt választotta meg.

2004 januárjában negatív szenzációtól volt hangos az egyesület háza-tája, ugyanis balul sült el egy tűzoltási-mentési gyakorlat a kastélyban. Sajnálatos módon - valószínűleg egy rejtélyes helybéli "jóakaró" által - az "esemény" híre a megyei napilaphoz valamint országos tévécsatornákhoz is eljutott, amelyek aztán szétkürtölték a történéseket, így csorbítva az egykoron szebb jövő elé tekintő egyesület és községünk hírnevét, valamint a tűzoltó hivatás rangját.

Az eset következtében az egyesület parancsnoka lemondásra kényszerült. Az új parancsnok Finta Csaba lett. Jelenleg a Tűzoltóegyesületnek 19 aktív és 5 tiszteletbeli tagja van.

Az új parancsnok ismeretségének köszönhetően került a Tűzoltóegyesület birtokába egy régebbi típusú Ford-Tranzit tűzoltóautó, teljes felszereléssel, mely az ausztriai Strebersdorf község ajándéka. Ezáltal lehetőség nyílt a veterán korba lépett Volkswagen lecserélésére, azt az Önkormányzat eladta. 

Csaknem 10 év kihagyás után újra felelevenedett a kapcsolat a németországi Glauberg tűzoltóival. 2004 nyarán néhány fős küldöttség járt Németországban, ahol részt vettek a glaubergi Önkéntes Tűzoltóság fennállásának 70. jubileumára rendezett ünnepségen.

2004-ben és az azt követő évben is sikeresen pályázott az egyesület szertár-felújításra. Első alkalommal a bejárati ajtót, 2005-ben pedig az összes ablakot sikerült kicseréltetni a pályázati pénzből a szertáron, korszerű, műanyag, hőszigetelt nyílászárókra.

2006-ban megalakulásának 110. évfordulóját ünnepelheti a sopronhorpácsi Önkéntes Tűzoltóegyesület. Tisztelegni kell, és fejet kell hajtani az alapítók, elődök emléke előtt, akik megalapozták, majd nem hagyták megszakadni a sopronhorpácsi Önkéntes Tűzoltóegyesület fennállását. Áttekintve az egyesület történetét kimondhatjuk, hogy szép és mozgalmas élete volt tűzoltóinknak, s eközben minden egyre csak fejlődött. A harangozás és a kürtszó helyett különféle elektronikus berendezések riasztják a vörös kakas ellen harcba induló lánglovagokat, illetve a kézi-, majd lóvontatású fecskendőtől a kismotorfecskendőkön át eljutottak a modernül felszerelt gépjárműfecskendőig. 

Az elmúlt 110 évre visszatekintve megállapíthatjuk, hogy voltak nehéz időszakok is. Voltak akik úgy gondolták, hogy a tűzvédelem megoldható önkéntes tűzoltók nélkül is. Szerencsére erről ma már szó nincs, igenis szükség van az önkéntes tűzoltóegyesületek mindennapi munkájára. Ezt a Községi Önkormányzat is felismerte, és lehetőségeihez mérten megfelelő anyagi támogatást nyújt évről évre az egyesületnek.

Sajnos a körzetközponttá válás egyenlőre lekerült a napirendről, de talán sikerül az új vezetőségű egyesületnek felküzdenie magát újra - mind szakmailag, mind erkölcsileg - arra a szintre, ami lehetővé teszi a magasabb szintű tűzvédelmi munka elvégzését. Addig még sok feladat van, de az alapokat az elődök lerakták. Ha visszatalálnak az elődeik által már kitaposott útra, tovább tudnak haladni rajta, és úgy dolgoznak, ahogy azt elődeik is tették, akkor előbb-utóbb beérik ennek a munkának a gyümölcse. Büszkének kell lenniük arra, hogy ilyen elődeik voltak, de méltónak is kell lenni az "öregekhez". Jó néhányan élnek még abból a generációból, akik el tudják mondani, hogyan volt, és hogyan kellene lenni ennek a tűzoltóságnak.

Talán sikerül a közeljövőben az Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjainak - akik a világ legszebb hivatását űzik - újra megbecsülést kivívni maguknak Sopronhorpácson illetve a tűzoltó társadalomban, és bizonyítani, hogy szükség van munkájukra, és nem haszontalan a létezésük. Szép, de veszélyes munkát vállal a tűzoltóság, és ha eredményesen dolgozik, megérdemli köszönetünket és elismerésünket.

Végezetül álljon itt egy számomra ismeretlen eredetű idézet, mely az egyesület jelenlegi alapszabályában is megtalálható:

"Nem a beosztás és a rang csábít, hanem kizárólag a közjó szolgálata, a tudás és tapasztalatok gyűjtése, valamint az önzetlenség."

IV. Napjainkban

....

Felhasznált irodalom:

Briber József: Sopronhorpács krónikája c. könyv (1996) 
Briber József - Pájer Imre: Sopronhorpács c. könyv (2000) 
EGYSÉGKÖNYV - ÖTE Sopronhorpács (megnyitva: 1999. december 13-án) 
Dr. Hetzer Tibor: Ünnepi beszéd tűzoltóságunk 100 éves jubileumára (1996)

SOPRONHORPÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA


Önkormányzati Választások 2019


 

Nyitva tartás:  
hétfő
8 - 16h
kedd
8 - 16h
szerda
8 - 16h
csütörtök
8 - 16h
péntek
8 - 12h
   
Polgármester:
Talabér Jenő (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Jegyző:
Czipetics Györgyné (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Adó:
Holler Kinga (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Pénzügy:
Vighné Pukler Erika (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
 
Major Veronika (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
   

 

Cím:
Sopronhorpács, Fő u. 14.
Irányítószám:
9463
Telefon:
 
Központi telefonszám:
06/99/533-800
Czipetics Györgyné jegyző:
06/99/533-801
Talabér Jenő polgármester:
06/99/533-802
Holler Kinga adó:
06/99/533-800
Vighné Pukler Erika pénzügy:
06/99/533-804
Major Veronika pénzügy:
06/99/533-803
Fax:
06/99/533-807
 

 

Megye:
Győr-Moson-Sopron
Régió:
Nyugat-Dunántúl
Kistérség:
Sopron-Fertődi
Terület:
20,69 km2
Lakosságszám:
840 fő
Népsűrűség:
41,52 fő/km2
   

KÉPVISELŐK

Farkas Krisztián (alpolgármester)
Dezső Gábor
Egresits József
Igler Patrícia

 

Horvát Kisebbségi Önkormányzat

Elnök:
Egresits József
Képviselő:
Dongó János Péterné
Képviselő:
Prikoszovits Antal
 
 
Cím:
Sopronhorpács, Fő utca 14
Irányítószám:
9463
Telefon:
99-533-801

Elérhetőségek

Önkormányzat központ
tel.: 06/99/533-800
hivatal@sopronhorpacs.hu

Talabér Jenő polgármester
tel.: 06/99/533-802
polgarmester@sopronhorpacs.hu

Czipetits Györgyné jegyző
tel.: 06/99/533-801
jegyzo@sopronhorpacs.hu

Óvoda
tel.: 06/99/365-172
ovoda.sopronhorpacs@rlan.hu

Orvosi rendelő
tel.: 06-99/365-531

Fogorvos
tel.: 06-99/365-477

Általános iskola
tel.: 06/99/365/522
titkarsag@iskola-shorpacs.hu

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó [webmester]-hez.
 shs www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2019 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el